Головна » 2021 » Січень » 19 » Свято Соборності
15:26
Свято Соборності

   Соборність України – одна з важливих тем історії України. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою й неймовірно складною.

    Ідея соборності стала загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних програм наступного періоду. Величезні жертви, віддані на вівтар волі та незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну та незалежну Україну.

    У січні 1918 року була проголошена Українська народна республіка (УНР), а на територіях, які входили до складу Австроугорської Імперії, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка.

    У грудні 1918 року лідери двох новоутворених держав у місті Фастові підписали договір про злуку обох українських держав в одну державну одиницю. Цей договір був урочисто проголошений у м.Києві на Софійській площі 22 січня 1919 року як злука УНР і ЗУНР.

 

Ми всі одна сім`я,

Єдина ми родина –

Мільйони різних «Я»,

А разом – Україна!

Переглядів: 214 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar