Головна » 2016 » Грудень » 20 » Святий Миколай іде, подарунки нам несе
17:40
Святий Миколай іде, подарунки нам несе

Найбільшою пошаною в народі відзначалося свято Миколи, який вважається покровителем бідних і знедолених та заступником рибалок і моряків. Святого Миколу вшановують два рази на рік: 22 травня і 19 грудня. У народі кажуть: «До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи».

Святий Миколай жив приблизно 1700 років тому. Все своє життя він присвятив добрим справам. Його постійною турботою було піклування про немічних, убогих та сиріт. За переказами, він допомагав найчастіше таємно, особливо тим, хто соромився просити. Він вважається святим благодійником, за що й отримав в Україні прізвисько Микола Добрий.

В Україні культ Миколая прийшов водночас із прийняттям християнства. Святий Миколай у нас був завжди покровителем і заступником усіх дітей. А оскільки він був втіленням кращих моральних якостей, то він був і вимогливим навчителем. Тому батьки часто зверталися до образу Миколая як мудрого наставника дітей, і особливо перед святом нагадували дітям про те, що вони мусять бути чемними і побожними.

Звичай обдаровувати дітей в ніч на Святого Миколая (з 18 на 19 грудня) є чи не у всіх християнських народів. Ця гарна традиція прийшла в Україну з Європи й утвердилася на західних землях, де в день Святого Миколая печуть спеціальне печиво «миколайчики» і обдаровують усіх дітей. Крім того, вихованих та слухняних дітей чекають подарунки, які «приносить» Миколай уночі. А неслухняним кладе під подушки різки, які примусять їх задуматися над своєю поведінкою.

Все своє життя Микола прожив з глибокою вірою в Бога, силою молитви віт творив чудеса: зцілював безнадійно хворих, припиняв розбрат, втишував збурене море! Тому і назвали його Чудотворцем.

Нині святий Миколай

В український піде край,

Всім, хто чемний був весь час,

Він даруночки роздасть.

Під час проведення народознавчого свята «Святий Миколай іде, подарунки нам несе» діти дізналися про  Святого Миколая, як в  Україні відзначають це святота відповіли на запитання вікторини про зимові свята.

Переглядів: 340 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar