Головна » 2017 » Листопад » 10 » Шануймо мову серцем і вустами
16:17
Шануймо мову серцем і вустами

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997-го. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця - послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекали її предки, передавали з покоління в покоління, вкладаючи душу і, водночас, формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

В цей святковий день до бібліотеки вперше завітали учні 1-А класу ЗОШ№2. З захопленням в очах вони здійснили мандрівку по бібліотеці, взяли участь у літературних іграх-вікторинах «З якої ми казки», «Словограй», стали читачами бібліотеки та вибрали собі книжечки до душі.

 

Переглядів: 345 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar