Головна » 2019 » Січень » 18 » Літературний портрет "Славетний наш земляк-поет»
12:21
Літературний портрет "Славетний наш земляк-поет»

 

 

Нашому славетному земляку, поету та письменнику – Петру Прокоповичу Карасю - 80 років.

КАРА́СЬ Петро Прокопович народився 8 січня 1939 у с. Коханівка, Полонського району у родині колгоспника. Закінчив семирічку та Славутське педагогічне училище. У 1956—1960 роках був студентом факультету жураністики Київського університету. З четвертого курсу пішов працювати до редакції обласної газети «Радянське Поділля» (нині «Подільські вісті») в Хмельницькому. 1961 року закінчив університет заочно.

Член. Національної Спілки Письменників України (1969). Лауреат обласної літературної премії ім. М. Годованця (1999).Працював у редакції обласної газети «Подільські вісті» (м. Хмельницький, 1961–2003). Дебютував добіркою віршів у районній газеті «Колгоспна правда» (м. Славута)

Поезія Карася пройнята гарячим подихом сучасності, трагіко-величою історією України, патріотизмом. На його слова написали музику композитори А. Горчинський («Дві троянди»), М. Балема («Козацькому роду нема переводу», «Вкраїно, матінко моя», «Хмельницький вальс», «Гуляйполе») та ін. Створив повість про Героя Рад. Союзу В. Майборського «Викликаю вогонь» (1994) і роман про діяльність проскурів. підпільників у роки 2-ї світ. війни «Буремний Буг» (2001).

Поет залюблений у рідне Полілля, в кожну селянську хатину свого рідного села Коханівка. Де живуть люди з мудрістю, красою. Саме з малої Батьківщини П.П. Парась бере наснагу для своєї творчості. Вражає читачів його пейзажна лірика .

З нагоди ювілею відбувся літературний портрет «Славетний наш земляк-поет». Читачі нашої бібліотеки, діти разом із своїми бабусями дізналися про творчий шлях письменника та насолодилися рядками його поезій.

 

Переглядів: 248 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar