Головна » 2017 » Травень » 19 » День вишиванки
11:02
День вишиванки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До сказаного слід додати: «І без вишивки». Тому що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами - оберегами. Вишивка в Україні – світ краси й фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки й почуття людини, світ натхненних образів, що сягають давньої міфології, звичаїв і уявлень наших предків.

У вишиванці яскраво й повно розкрилася душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного.

Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі. Українська жінка і сорочку синові вишиє на щастя, і рушника на долю. Тому рушник і став синам та донькам оберегом, бо це — сама материнська любов і щира молитва, що оберігають її дітей від біди в далеких дорогах.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

День вишиванки - відносно нове народне свято, покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

З нагоди цього свята у бібліотеці проведено дефіле у вишиванках.

Переглядів: 353 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar