Головна » 2018 » Січень » 23 » День Соборності України вустами історії
14:36
День Соборності України вустами історії

 

 

 

 

 

 

 

Ідея єдності українських земель – соборності України – сягає у глибину віків та бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною. Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність.

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

З нагоди цього свята оформлено книжкову виставку «Нам треба берегти свою країну – Соборну та єдину Україну» та проведено годину державності для учнів 7-9 класів «День Соборності України вустами історії». Захід був спрямований на виховання почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей, літературної спадщини та історії власного народу.

Переглядів: 332 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar