Головна » 2017 » Січень » 31 » Чарівний світ Всеволода Нестайка
15:44
Чарівний світ Всеволода Нестайка

       Всеволод Нестайко (30.01.1930)— класик сучасної української дитячої літератури, його книжками зачитуються мільйони дітей.

     Всеволод Зіновійович Нестайко народився 30 січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині.

    Майже п’ятидесятилітній шлях у дитячій літерарурі він написав близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єc. Найвідоміші з них «В Країні сонячних Зайчиків», «Супутник ЛІРА-3», «Космо-Натка», «Робінзон Кукурузо», «Тореадори з Васюківки», «Одиниця з обманом», «Незвичайні пригоди в лісовій школі», «Загадка старого клоуна» , «П’ятірка з хвостиком», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною», «Неймовірні детективи».

    Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими.

    За творами Всеволода Нестайка знімалися фільми, що завоювали міжнародні нагороди. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) — головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984) та відзначено спеціальним призом на кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985).

    Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка ( за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П’ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. Х. Андесена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

  До 87-ї річниці від дня народження класика української дитячої літеритура Всеволода Нестайка організовано книжкову виставку "Чарівний світ Всеволода Нестайка".

Переглядів: 308 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar